A Közép-Tisza-Zagyva Vidékfejlesztési Egyesület, mint helyi akciócsoport területe 16 települést foglal magába, melyek közül 3 város. A térség lakossága 38 562 fő, a városokban élő lakosok száma 19 984 fő.
A Közép-Tisza-Zagyva vidék erőforrásait ismerő, azokat saját fejlődése érdekében hasznosítani tudó, erős "saját" fenntartható gazdaságot építő közösség kialakítása, innovatív, szolidáris, környezettudatos magatartással, különös figyelemmel az esélyegyenlőségre.

A közösség települései, tagjaink felismerték a közösség erejét és az együttműködésben rejlő lehetőségeket. A 16 település nem kevesebb, mint 6 természetrajzi kistáj találkozásánál alakult ki. Meggyőződésünk, hogy ez példa nélküli az országban. Egyetlen egy közös természeti jellemzőnk van, hogy folyóparton élünk, a Tiszavölgyben. A szellemiség megfogalmazásában hétköznapi szavak helyett Gróf Széchenyi István gondolatait idézzük:
"Tiszavölgy alatt én nem csak a Tisza ágyát értem és azon tért, melyre a kicsapongó Tisza árja terjed, de mind azon folyók és vizek ágyait és kiöntési lapályait, melyek a Tiszába omlanak."

A Közép-Tisza-Zagyva Helyi Akciócsoport tagjaiként kivétel nélkül a folyók magas partjain otthont és megélhetést találó egykori közösségek utódai vagyunk. Sorsuk, megélhetésük ezernyi szállal kötődött a folyókhoz, a vízhez, mint ahogy az egymással való összeköttetést is évszázadokon keresztül a folyók "országútjai" biztosították. Hagyományainkban, legendáinkban, szokásainkban máig megőriztük a természettel okosan együttműködő ember képét. Mindenhol fellelhetők az időben, a messzi múltban, a lelkekben pedig mélyen gyökerező paraszti kultúra értékei. A régmúlt szinte génekben megőrzött üzenete, hogy mindenünk meg van, csak okosan, mások és a jövő iránti felelősséggel, de saját hasznunkra kell élni vele, hogy minden falu, egy teljes ország, egy önálló világegyetem, ahol állsz, ahol élsz, az a világ közepe. A Jászság, a Nagykunság és a Kiskunság között, de egyik népcsoporthoz sem tartozva e közösségben újra egymásra találtunk.

A Szolnoki kistérséget fedjük le Martfű város kivételével. Szolnok Megyei Jogú Város statisztikai mutatói nélkül a kistérség települései gazdasági, és társadalmi mutatói alapján hátrányos helyzetűnek tekinthető, Szolnok nem kedvezményezett terület. (Pl. Tisza mentén található kistelepülések: Hunyadfalva, Csataszög, Kőtelek, Tiszasüly, Nagykörű "belső perifériának" tekinthető.) Egyesületünk jelenleg 50 taggal működik.

48 taggal alakultunk meg 2008. május 29-én, Rákóczifalván, míg a Közép-Tisza-Zagyva Vidékfejlesztési Egyesületet a JNK- Szolnok Megyei Bíróság a 2008. szeptember 13-án jogerőre emelkedett végzésével ismerte el.

Tagjaink:
Besenyszög
Csataszög
Hunyadfalva
Kőtelek
Nagykörű
Rákóczifalva
Rákócziújfalu
Szajol
Szászberek
Tiszajenő
Tiszasüly
Tiszavárkony
Tószeg
Újszász
Vezseny
Zagyvarékas

 

A Közép-Tisza-Zagyva Vidékfejlesztési Egyesület közgyűlése 2008. május 29-én az alakuló ülésen elnökség tagjainak megválasztotta Debreczeni Lászlót, Dr. Gyuricza Miklóst, Luzsi Józsefet, Csoma Gábort, Iván Ferencet, Kaló Jenőt, Tenczer Tibort, Molnár Pétert, Katona Mihályt, Nagy Lajost. Elnöknek Debreczeni Lászlót, míg alelnöknek Dr. Gyuricza Miklós választották.
Felügyelő Bizottság választott tagjai: Hatvani Lajos elnök, Kiszely Imréné tag, Egyed Istvánné tag. Ugyanezen alakuló ülésen a közgyűlés munkaszervezet vezetőnek választotta: Szolovjov Rita egyesületi tagot.
Nagy Lajos, a Tiszasülyért Egyesület elnöke, Egyesületünk elnökségi és döntéshozó testületének tagja 2011 év őszén elhunyt. A Közgyűlés a közszféra tagozatból Balogh Zoltánt, Besenyszög polgármesterét választotta Elnökségi Taggá.
2013. október 7-én tartott közgyűlésén a Közép-Tisza-Zagyva Vidékfejlesztési Egyesület elnökségi tagjait újraválasztotta, ahol Csoma Gábor helyére a vállalkozói szférából Végh Tibor került, az elnök, alelnök személye, továbbá az elnökségi és felügyeleti bizottsági tagok összetétele ettől eltekintve változatlan maradt.
Irodánk Rákóczifalván érhető el a Szabadság tér 4. szám alatt teljesen akadálymentesen. Parkolási lehetőség közvetlenül az iroda előtti parkolóban van, mozgáskorlátozottak részére is. Ügyfélszolgálatot a hét minden napján biztosítunk, napi 8 órában, míg csütörtökönként hosszabbított nyitvatartással állunk rendelkezésre.

 
Rólunk | Stratégiánk | Hírek | Dokumentumtár | Eseménynaptár | Galéria | Sajtószoba
 
E-mail küldése Ugrás a kezdőoldalra